Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"ΦΥΛΑΓΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ ΝΑ 'ΧΕΙΣ ΤΑ ΜΙΣΑ"

Μια πολύ καλή πρόταση για την ασφάλεια των μελισσοκομείων μας από το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ» (http://www.ellinikomeli.gr/el/melissokomos/melissokomos-new-products/197-securitycamera) Είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής πρόταση που έπεσε στην αντίληψη μου, αν και επιφυλάσσομαι για τα αποτελέσματα που θα έχουμε τις βραδινές ώρες. Δεν αναφέρομαι βέβαια στην συγκεκριμένη κάμερα αλλά από τα λίγα που γνωρίζω, κατά τη βραδινή λήψη δε θα αναγνωρίζονται καθαρά τα πρόσωπα αλλά περισσότερο ο σωματοπυπος του «πελάτη». Βέβαια όταν εγώ χρησιμοποίησα κάτι αντίστοιχο εντόπισα το παλικάρι από το σύνολο των στοιχείων που μάζεψα είδος αυτοκινήτου, σωματότυπο κτλ. Βλέπεις στα νησιά είμαστε λίγο περιορισμένοι!!!!

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ

       Πολλές φορές ενώ επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από μια επιθεώρηση προσπαθούμε να σημειώσουμε σε κάποιο χαρτί, τι πρέπει να θυμηθούμε να έχουμε μαζί μας στην επόμενη επίσκεψη στο μελισσοκομείο που επιθεωρήσαμε, ποιο μελίσσι ήταν «περίεργο» για να το ξαναδούμε, τι γέννα είχε ώστε να ελέγξουμε τη βελτίωση του την επόμενη φορά, έλεγχο για ασθένεια, ημερομηνίες θεραπείας κτλ Βέβαια όταν ο αριθμός των κυψελών είναι μικρός, κάτι γίνεται, όταν αυτός όμως ξεφεύγει των δυνατοτήτων μας κάτι πρέπει να κάνουμε.
       Όταν θέλουμε λοιπόν να κρατήσουμε στοιχεία για κάθε κυψέλη που επιθεωρήσαμε σημαντικό είναι:
  1. να έχουμε αρχικά αριθμήσει όλες μας τις κυψέλες. 
  2. Να δημιουργήσουμε καρτέλες επιθεώρησης για την κάθε κυψέλη ξεχωριστά. 
  3. Να δημιουργήσουμε καρτέλες επιθεώρησης για το κάθε μελισσοκομείο ξεχωριστά 
  4. Να προσλάβουμε γραμματέα!!!!
       Αν και το τέταρτο το αναφέρω χαριτολογώντας πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την ώρα της επιθεώρησης δεν είναι εύκολο να κρατάμε σημειώσεις για πολλούς και διαφόρους λόγους, οι οποίοι βέβαια είναι γνωστοί σε όλους. Λίγο τα γάντια στα χέρια, λίγο ο χρόνος επιθεώρησης που πρέπει να είναι το δυνατόν σύντομος, δε μας επιτρέπουν να κρατάμε γραπτές σημειώσεις την ώρα της επιθεώρησης.

       Το πρόβλημα αυτό εγώ το έλυσα με τον τρόπο που περιγράφω παρακάτω και θα ήθελα να τον μοιραστώ μαζί σας καθώς κι εγώ έχω υιοθετήσει πολλές ιδέες φίλων από τα blogs που διαβάζω.
Έχοντας στην κατοχή μου ένα δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι, (αν δεν κάνω λάθος μου στοίχησε γύρω στα 100 ευρώ, υπάρχουν βέβαια πολύ φθηνότερα αλλά και πολύ ακριβότερα!!!!) μόλις φτάσω στο μελισσοκομείο μου, το ανοίγω και από αυτή τη στιγμή ότι λέω αυτό καταγράφεται. Να διευκρινίσω ότι υπάρχει δυνατότητα να μην γίνεται συνεχή ηχογράφηση αλλά ανάλογα την ένταση της φωνής αυτό ξεκινάει να ηχογραφεί μόνο του και σταματάει με το τέλος της ομιλίας. Έτσι όταν το ανοίγω αναφέρω την ημερομηνία και την ώρα επιθεώρησης και στη συνέχεια τον αριθμό της κυψέλης που επιθεωρώ. Με την μέθοδο αυτή μια επιθεώρηση διάρκειας 2 ωρών είναι περίπου 10-20 λεπτά ηχογράφηση, εξαρτάτε βέβαια από τα γεγονότα και την ώρα που θα μιλάω για να ηχογραφεί.

Όταν επιστρέψω στο σπίτι, το τοποθετώ στο pc μου και αποθηκεύω στο σκληρό δίσκο την επιθεώρηση μου. Αυτό το κάνω όχι για να αδειάσω τη μνήμη του μαγνητοφώνου αλλά για να έχω μόνιμα το μαγνητόφωνο στα πράγματα που παίρνω μαζί μου κατά τις επιθεωρήσεις και να μην το ξεχάσω.

Ανά πάσα στιγμή δίνεται η δυνατότητα να ακούσω την ηχογράφηση είτε από το μαγνητοφωνάκι είτε από το pc. Το βράδυ λοιπόν και με την ησυχία μου μεταφέρω τα δεδομένα που μου χρειάζονται στις καρτέλες επιθεώρησης, που είναι η περίληψη της επιθεώρησης για ένα γρήγορο έλεγχο - ψάξιμο. Το αρχείο στον υπολογιστή υπάρχει πάντα στη διάθεση μου γιατί σ αυτό αναφέρονται πολύ περισσότερες λεπτομέρειες που ίσως κάποια στιγμή θα μου είναι χρήσιμες.

Εκτός από τις καρτέλες ανά κυψέλη εγώ χρησιμοποιώ και μια καρτέλα για κάθε μελισσοκομείο μου, γενική. Σ΄αυτή καταγράφω υλικά που θα χρειαστώ στην επόμενη επιθεώρηση μου π.χ. ζαχαροζύμαρα, συνδετήρες, πλαίσια με άχτιστες κηρήθρες κτλ. Κάτι σαν σημειωματάριο.

Τα πλεονεκτήματα της συσκευής είναι:

  • Μικρό σε μέγεθος και κατά συνέπεια το βάζω στην τσέπη της φόρμας και το βγάζω μόνο όταν τελειώσω για να το κλείσω. 
  • Μεγάλη χωρητικότητα: Αυτό που χρησιμοποιώ έχει χωρητικότητα ομιλίας120 ώρες και δουλεύει με μια μικρή μπαταρία. 
  • Εύχρηστο: Δεν χρειάζεται να πατάς τίποτα όταν θες να ηχογραφήσεις απλά μιλάς. Με αυτόν τον τρόπο δεν λερώνει από τα χέρια μας και δε μας καθυστερεί γιατί όσο ηχογραφούμε δουλεύουμε. 
  • Συνδεσιμότητα: Συνδέεται εύκολα με τον υπολογιστή μας οπότε μπορούμε να αποθηκεύσουμε, να επεξεργαστούμε, να ταξινομήσουμε τις επιθεωρήσεις μας πολύ εύκολα.
Στη συνέχεια ένα δείγμα καρτέλας επιθεώρησης όπως την παρουσιάζει στο blog του ο φίλος Γίωργος "Το μελισσόσπιτο".

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΑΡΧΗ